• Door Lisanne
  • 13 januari 2014

Eigen tomaatjes - nog even door oefenen

Afgelopen zomer heb ik – veel te laat voor de tijd van het jaar – een kweekkastje gekocht bij het tuincentrum. Natuurlijk heb ik daar ook een aantal zakjes zaad bij gekocht om te kijken wat er werkt. Als echte beginneling op het gebied van gekweekte groenten en zulks, heb ik mij laten inspireren door mijn zusje, die al in het voorjaar een tomatenplant op haar balkon tot leven had geweekt. Binnen een mum van tijd (iets langer) zaten er prachtig rode tomaatjes aan... Dat gaat blijkbaar erg goed in een pot, dacht ik, dus ben ik ook aan de tomaten begonnen.

 

En niet zonder succes! Binnen afzienbare tijd waren de zaadjes de pan (naja, de kweekkast) uitgerezen en was het tijd om een andere locatie te zoeken voor de plantjes in wording. Aangezien het al gauw niet warm genoeg meer zou zijn voor buiten en ik ze toch op het dakterras wil laten, heb ik besloten ze binnen voor de schuifpui naar het dakterras te zetten. Daar is het lekker warm en zonnig.

 

Al gauw bedacht ik mij dat ik geen idee had hoe ik die tomaten eigenlijk moest verzorgen. Niet zo handig, dus besloot ik te googlen (en anders heb ik altijd nog de hulplijn: Buurman Klaus) wat ik met die tomaten moet uitvoeren om er mooie tomaten van te kunnen eten.

 

Dieven?

Al binnen een kwartiertje had ik mijn eerste tomatenterm geleerd. Uit een youtubefilmpje bleek dat je klimtomaten moest dieven. Wat? Zorgen dat ze geen zijtakjes gaan kweken, zodat ze zich kunnen richten op hoogte en vrucht. Dus dat ben ik gaan doen. J Met die term in mijn broekzak voelde ik mij al een echte tomatenteler hihi.

 

Toen ik mijn zusje vroeg hoe haar tomatenplant het op het moment buiten deed. Ofwel, wat ze eraan had gedaan dat hij niet van de kou om zou komen. Zei ze dat ze hem gesnoeid had... Dus dan overleeft hij de winter en komt hij in het voorjaar weer op? Nee, nee. Dat begreep ik niet goed: ze had hem ‘doodgesnoeid’. Vermoord. Nog steeds geen wijze raad over wat te doen in de winter.

 

Dus staan mijn tomaten nog steeds in mijn ‘zolderkas’. Het eerste zaadje is mij inmiddels boven het hoofd gegroeid... De eerste tomaat (ja, het is helemaal geen seizoen) zit eraan en ik hoop dat hij nog even lekker doorgroeit. Ondertussen heb ik gisteren geleerd van dit leuke item op nu.nl dat ik ze veel goede zorg moet geven en ernaast moet gaan bidden. Dan komen er blijkbaar heel veel vruchten aan!

 

Dan moet ik dus nu op zoek naar informatie over bidden, want dat heb ik nooit geleerd... Nog even door oefenen dus J

Contact

Email: info@djuzz.nl
Close