• Door Lisanne
  • In Naaien en naaipatronen
  • 5 februari 2019

Ellie and Mac Duchess Coat : de chique jas voor ieder seizoen

Eigenlijk zou ik de test van de Duchess coat van Ellie and Mac overslaan, want druk, druk, druk en bijna op vakantie. Maar er was nood aan extra testers voor maat XXS, dus bood ik mijn hulp alsnog aan. Maar dat heb ik geweten, want door uitgestelde deadlines en toch wel een uitgebreid patroon (met véél stof), werd het toch wel krappe sokken om deze toffe jas op tijd af te hebben. Maar het was de moeite waard!

 Ellie and Mac Duchess Coat Drawing

Duchess, een jas voor ieder seizoen

De meisjesversie van de Duchess Coat werd al een ware hit toen hij uitkwam en met smart werd er gewacht op de versie voor dames. De Duchess coat is een heerlijk zwierige jas met vier ‘double breasted’ knopen. Je kunt de jas uit niet-rekbare stof maken en kunt alle kanten op: van een stevige canvas ‘trench coat’ stijl tot een fluffy ‘bontje’. Creëer je eigen favoriete jas. De jas heeft zakken en een opstaande kraag en sluit zoals gezegd met knopen. De Duchess is volledig gevoerd, dus ook daar kun je extra warmte creëren. Pas wel op dat je er nog in past ;-)

 

Let op! De Duchess coat is een behoorlijke stofvreter met voor maat XXS 2x 3 meter stof.

 

Duchess coat: ruime matenrange en knipvrije pagina’s

Het patroon van de Duchess coat is zoals de meeste damespatronen van Ellie and Mac beschikbaar van maat XXS tot en met 5XL! Er wordt geadviseerd om niet-rekbare stof te gebruiken voor de buitenzijde. De voering kan eventueel van rekbare stof. Het patroon is ontworpen om als jas te dragen, dus óver je gewone kleren heen. (Niet onbelangrijk!)

Uiteraard beschikt het patroon zoals altijd over knipvrije pagina’s. Dit betekent printen, pagina’s matchen en óf je gewenste maat uitknippen óf je gewenste maat overtekenen. Easy peasy. Ellie and Mac heeft een heel handig instructiefilmpje gemaakt over het gebruik van het knipvrije format of de trimless pages. Neem eens een kijkje en laat je overtuigen door het gemak. Daarnaast zit er ook een a0-bestand bij. Zo kun je het patroon ook bij je lokale printservice of drukker laten afdrukken. Zo gaan je patronen nóg langer mee.

 

Duidelijke instructies met veel plaatjes

De instructies van de patronen van Ellie and Mac zijn in het Engels, maar ze staan vol duidelijke illustraties en foto’s van alle stappen en handelingen. Bovendien is er een heel grote community op Facebook, waar je altijd vragen kunt stellen als je ergens niet uitkomt. De Duchess Coat vereist wat logisch nadenkwerk, aangezien je voering en buitenzijde compleet gespiegeld moeten worden. Je moet dus vooral goed blijven kijken en niet vlak voor je naar bed gaat nog ‘even snel’ een stukje gaan knippen. Geloof mij: dat gaat fout. In principe kun je de jas volledig met de naaimachine maken en heb je geen lockmachine nodig. Geheel met de lockmachine gaat daarentegen niet lukken.

 

De onafgemaakte Duchess Coat

Ik had voor mijn allereerste testversie een oudroze teddystofje genomen. De pasvorm van deze versie was echter nog niet optimaal en het patroon werd behoorlijk veranderd. Om stof te besparen heb ik ervoor gekozen deze jas niet af te maken (er gaat zoals gezegd bijzonder veel stof in en om dat dan te verspillen aan een versie die niet mooi zou zitten.

Het gebeurt niet vaak en het voelt als een boek halverwege wegleggen haha.

 

De zandkleurige wollen Duchess Coat

Mijn tweede Duchess Coat maakte ik van zandkleurige wolfluweel met de oudroze voering die ik voor mijn eerste versie had gekocht. Ook deze versie had nog wat voeten in aarde, want mijn armen bleken niet meer in de jas te passen. Zelfs met maar één laagje eronder. Oeps. Gelukkig werd het patroon wederom aangepast, wat het probleem op zou moeten lossen. Maar al met al was het behoorlijk krap in de tijd en kon ik een dag voor vertrek nog foto’s maken. Niet ideaal. Maar nu heb ik wel een heerlijke jas.

 

Ellie and Mac Women's Duchess Coat | LR

De achterkant van deze jas valt zó mooi. De rok heeft precies de juiste hoeveelheid zwier.

Ellie and Mac Women's Duchess Coat | LR

Wil jij ook een koninklijke jas?

De Duchess coat is een heerlijk vrouwelijke jas die je in een koninklijke stijl kunt maken. (De naam is immers afgeleid van de britse Duchess of Kent). Wil jij ook zo’n koninklijke, chique jas maken? Tot en met zondag is het pdf-patroonvan de Duchess Coat tegen de introductieprijs van $3,85 te krijgen. Daarna kost het patroon weer $8,95. Dus sla snel je slag. Wil je twinnen met je dochter(s)? Dan koop je nu ook heel voordelig de bundel van de Duchess Coat. Deze is tot en met zondag te krijgen voor $7,75 in plaats van $14,95.

 

Iedere woensdag is het Wacky Wednesday, met steeds wisselende patronen voor maar $1,. Dat is nog geen euro!


Veel naaiplezier!

Lisanne

 

*PDF-Patroon? Een PDF-patroon krijg je als download. Je print zelf a4’tjes uit en plakt de vellen aan elkaar. Óf je brengt het a0-bestand naar je drukker en krijgt zo een mooi vel. Het is wat werk, maar je kunt wel meteen beginnen. Ideaal voor de ongeduldigen onder ons.. Moi inclus. 

! De links in deze post zijn affiliate links. Koop je via mijn affiliate link een patroon, dan krijg ik daar een klein beetje commissie voor. Je betaalt hier niets extra's voor, maar op deze manier 'sponsor' je mijn uit de hand gelopen hobby een heel klein beetje. Bedankt!

Ellie and Mac Women's Duchess Coat | LR

Contact

Email: info@djuzz.nl
Close