• Door Lisanne
  • In Naaien en naaipatronen
  • 16 mei 2020

Ellie and Mac Sew Scrappy top: laat geen restje onbenut

Tops en colorblocks: ik houd ervan. Toen er in de testgroep van Ellie and Mac een oproep kwam voor testers voor de nieuwe Sew Scrappy top (spreek uit: so scrappy) aarzelde ik geen moment. Tenslotte had ik laatst ook al voor Mila een toffe andere scrappy hoodie gemaakt. Laat jij ook niet graag restjes onbenut? Lees dan meer over deze toffe top!

EaM Sew scrappy top front page

Sew Scrappy Top, voor de kleine restjes, maar niet om te ‘layeren’

De Sew Scrappy top is een fantastische top die heel toffe, veelzijdige resultaten oplevert afhankelijk van je stofkeuze. Het voorpand bestaat in zijn geheel uit ‘scraps’ en ook op de mouwen zijn twee strips toegevoegd, waar je kleine restjes in kwijt kunt. Het achterpand was oorspronkelijk wel één geheel, maar wordt nu in twee delen gemaakt (verticaal), dus ook daar kun je eventueel nog twee stoffen gebruiken. De cross-over capuchon zorgt voor een stoer effect én de touwtjes vlechtjes: heerlijk I love it.

 

Sew Scrappy Top: ruime matenrange

Het patroon van de Sew scrappy top is zoals de meeste damespatronen van Ellie and Mac beschikbaar van maat XXS tot en met 5XL! De top heeft er ook een korte mouw en een optie zonder capuchon bij gekregen. Een korte mouw in een hoodie? Ja, dit is namelijk niet echt een hoodie hoodie. Hij is gemaakt voor dunne stoffen met rek in alle richtingen. Om dus gebruik te maken van sweat moet er worden opgeschaald. Maar zo begrijp je wellicht de optionele korte mouw.

 

Sew Scrappy top: geen papierscraps dankzij knipvrije pagina’s en een projectorbestand

Uiteraard beschikt het patroon zoals altijd over knipvrije pagina’s. Dit betekent printen, pagina’s matchen en óf je gewenste maat uitknippen óf je gewenste maat overtekenen. Easy peasy. Ellie and Mac heeft een heel handig instructiefilmpje over het gebruik van het knipvrije format of de trimless pages. Neem eens een kijkje en laat je overtuigen door het gemak. Daarnaast zit er ook een a0-bestand bij. Zo kun je het patroon ook bij je lokale printservice of drukker laten afdrukken. Zo gaan je patronen nóg langer mee.

 

De nieuwste rage in pdf-naailand is het ophangen van een beamer aan het plafond, deze boven je kniptafel, bureau of snijmat hangen en goed kalibreren door middel van het controlevierkant in het bestand en dan rechtstreeks onder de projectie knippen. Hierdoor hoef je niet meer te printen, te knippen en te plakken, maar je kunt nóg sneller aan de slag. De a0-bestanden die hiervoor geschikt gemaakt zijn hebben alle patroondelen in dezelfde richting. Je hoeft dus niet je stofvouw steeds te veranderen van richting. Ideaal.

 

Duidelijke instructies met veel plaatjes

De instructies van de patronen van Ellie and Mac zijn in het Engels, maar ze staan vol duidelijke illustraties en foto’s van alle stappen en handelingen. Bovendien is er een heel grote community op Facebook, waar je altijd vragen kunt stellen als je ergens niet uitkomt. De Sew Scrappy Top is weer een typisch voorbeeld van een EaM patroon: een relatief eenvoudig patroon dat een superleuk resultaat geeft. Alle patroondelen van het voorpand zijn voorzien van een letter, zodat je eenvoudig kunt zien welk onderdeel waar komt.

 

Witte Sew Scrappy Top

De eerste Sew Scrappy top die ik maakte was de allereerste versie van het patroon. Ik deed hard mijn best om een mooie combinatie van stoffen te maken en ik kwam uit op een restje ethno stof, fuchsia Lillestoff en witte (crème) Lillestoff. Ik moest flink puzzelen, want ik moest van XXS naar XS in de taille en dan weer terug naar XXS op de heup. (Ik ben tegenwoordig blijkbaar vierkant ;-) ), oja en nog 2” inkorten. Nu is dat normaal allemaal niet zo’n probleem, maar gezien de vele colorblocks in het voorpand brak het zweet me in eerste instantie uit. Waar moest ik nou in hemelsnaam wél en waar niét naar XS graden….

 EaM Sew Scrappy top white | LR

Al stof knippend koos ik waar welke kleur moest komen. Heerlijk werk. Niet echt efficiënt natuurlijk, maar ach. Na het knippen begon ik met het leukste klusje: het maken van de vlechtjes. Ik herleefde de goede ouwe tijd op de achterbank van de auto op weg naar vakantie en zag mij en mijn zusje met een veiligheidsspeld in mijn broek (of aan de voorstoel van de auto) 153637488595943834 vriendschapsbandjes knopen. Of vlechten, dat soms ook. J

 

De colorblocks op de mouwen waren in deze versie nog echte colorblocks. De mouw bestond dus uit vijf delen en een boord. Ik vond het helemaal te gek. Ok, hij was een tikje aan de strakke kant en je moest flink wat topstitchen, maar het resultaat was geweldig.

 

Zwarte Sew Scrappy Top met letters

Voor mijn ‘final’ koos ik voor zwart, fuchsia én de lettertjes van Lillestoff. Als tekst- en communicatiespecialist die zich dagelijks met tekst bezighoudt is een stof met letters natuurlijk onmisbaar. ;-) Inmiddels waren er wel wat zaken aan het patroon veranderd en werden de colorblocks op de mouwen er niet tussen, maar OP genaaid. Dat vind ik nog altijd erg jammer, omdat je dan een véél langer stuk mouw nodig hebt. Het is dus iets minder scrappy zeg maar. De manier van vastzetten is op zich nog altijd prima te doen. Je moet alleen wel goed op de plaatsing van de strips letten, maar daar zitten markeringen voor op het patroon. De mouwen zelf zitten nu wel een stuk lekkerder en ook de lengte was beter geworden. Wederom ben ik helemaal weg van de vlechtjes.

 EaM Sew Scrappy top black | LR

De touwtjes in de Sew Scrappy top zijn nepperds! Ze zitten niet door de capuchon heen. Want heel eerlijk, wie gebruikt die touwtjes nou?!

EaM Sew Scrappy top black 2 | LR

 

Ook zin om restjes te gebruiken en een toffe top te maken?

De Sew Scrappy top is een heel toffe top die je het hele jaar door kunt dragen. Ga een maat (of twee) omhoog voor een winterse versie of maak een lekkere zomertrui. Wil jij ook je restjesbak eens wat leger maken? Tot en met dinsdag is het pdf-patroon van de Sew Scrappy top tegen de introductieprijs van $3,85 te krijgen. Daarna kost het patroon weer $8,95. Dus sla snel je slag.

 

Iedere woensdag is het Wacky Wednesday, met steeds wisselende patronen voor maar $1,. Dat is omgerekend nog geen euro! En tijdens de Coronapandemie zijn er zelfs 12 patronen in Wacky wednesday verkrijgbaar én zijn ze de hele week beschikbaar!


Veel naaiplezier!

Lisanne

 

*PDF-Patroon? Een PDF-patroon krijg je als download. Je print zelf a4’tjes uit en plakt de vellen aan elkaar. Óf je brengt het a0-bestand naar je drukker en krijgt zo een mooi vel. Het is wat werk, maar je kunt wel meteen beginnen. Ideaal voor de ongeduldigen onder ons.. Moi inclus. 

! De links in deze post zijn affiliate links. Koop je via mijn affiliate link een patroon, dan krijg ik daar een klein beetje commissie voor. Je betaalt hier niets extra's voor, maar op deze manier 'sponsor' je mijn uit de hand gelopen hobby een heel klein beetje. Bedankt!

EaM Sew Scrappy top overview | LR

Contact

Email: info@djuzz.nl
Close