• Door Lisanne
  • In Naaien en naaipatronen
  • 3 mei 2019

Misusu Doris rok voor dames – voor elke gewenste stijl

Al tijden twijfelde ik over de Doris voor meiden. Ik vond de tailleboord en de schuin naar voren lopende naden zó mooi, maar rokjes zijn al een hele tijd ontzettend ‘uit’ hier in huis. Toen de testercall kwam voor de damesversie wist ik dat ik deze wél graag zelf zou dragen. Bofkont als ik was, mocht ik hem voor Elles testen. En het resultaat van ieders testwerk mag er zijn! Doris is een heerlijk veelzijdige rok voor iedere gewenste stijl.

 Misusu Doris skirt linedrawing

Doris rok: casual, trendy, zakelijk én feestelijk

De meisjesversie van de Doris rok van Misusu werd al een ware hit toen hij uitkwam en met smart werd er ook bij dit patroon gewacht op de versie voor dames. (Gelukkig ben ik niet de enige die van twinnen houdt, hihi) De Doris rok heeft drie verschillende lengtes: kort, tot op de knie en midi. De midi heeft enkele aparte patroondelen, aangezien dit echt een pencil skirt is. Het patroon is het meest geschikt voor zwaardere, stevigere rekbare stoffen, zoals sweat en french terry. Ik maakte mijn versies in stretch katoen en in punta di Roma. Dunne tricots zijn zeker niet aan te raden. Voor de boorden kun je gebruik maken van boordstof, tricot of (mits voldoende rek) zelfs je gebruikte stevigere stof.

 

De features van Doris op een rijtje:

  • Maat 34 t/m 52
  • Drie lengtes: kort, knie, midi
  • Optioneel paspel
  • Optionele zakken. Mét boord óf zonder boord
  • Optionele ‘yoke’ (juk?) voor extra mooie billen ;-)

De Doris rok is dankzij de comfortabele tailleboord zonder aanpassingen perfect voor tijdens de zwangerschap


Doris rok: uitgebreide instructies en duidelijke patroondelen

Het patroon van de Doris rok is – ondanks dat het een Nederlandse designer is – enkel in het Engels. Maar zowel de patroondelen als de instructies zijn erg goed te volgen. De patroondelen zijn níet knipvrij, dus je moet wel even knippen voor je ze aan elkaar kunt plakken. Gelukkig is er ook een a0-bestand bijgevoegd, dus je kunt je Doris altijd laten drukken bij je online of plaatselijke drukker.

De instructies zijn zeer uitgebreid en voorzien van illustraties per stap en er wordt veel aandacht besteed aan het aanpassen van maten. Tenslotte wil je wel dat het rokje perfect om de heupen en billen valt. Mocht je nu alsnog ergens tegenaan lopen, dan is er altijd wel iemand in de Misusu Patterns Sew & Tell Facebook groep die je kan helpen.

De Doris rok is een redelijk eenvoudig patroon, maar let wel op met de bovenkant van de panden. Anders eindig je zomaar met een heel wijd rokje ;-) (het was laat..)

 

Korte, casual Doris rok

Mijn opdracht was een korte versie van de Doris. Ik had wat moeite met het uitzoeken van stof. Ik had namelijk niet al te veel ‘dikke’ stof meer die óók een beetje geschikt is voor het komende zomerseizoen. Keuzes, keuzes. Dus viel ik maar weer eens terug op de blauwe, gebloemde stretch katoen die ik al voor veel tests heb gebruikt. Ik besloot niet te colorblocken. De print is al ‘druk’ genoeg en bij gebrek aan lichtroze effen paspel (rekbaar) - al had ik dat natuurlijk best zelf kunnen maken – liet ik alles in de bloemetjesprint.

Misusu Doris rok v1 short | LR

Ik maakte de rok niet korter. Ondanks dat het patroon gemaakt is voor een lengte van 1.68 en ik maar 1.53 ben, wilde ik eerst zien hoe kort kort zou worden. In verband met de vorm van de rok heeft het mijn voorkeur niet aan de onderzijde in te korten, dus het was een wilde gok. Maar, nog korter was wel héél kort geweest. En mijn bovenbenen zijn momenteel niet op hun mooist. Haha.

De tailleboord is, zoals je kunt zien, ook van stretch katoen. Dat gaat bij dit model prima, mits er voldoende rek in zit. Anders zul je moeten werken met een rits. Bij mij ging het in ieder geval nog prima over mijn heupen.

Zorg er bij de tailleboord voor dat de stof voldoende herstelvermogen heeft. Anders eindig je na het aantrekken met een lubberende tailleboord…

 

Midi Doris, zakelijk, chique of feestelijk

Mijn tweede Doris maakte ik van petrolkleurige punta di Roma. Ik had deze stof vanaf het zien van de potloodrok al deze stof in gedachten en ik wilde het combineren met mintgroen. Dat deed ik ook, maar…. De twijfel sloeg toe en ik speelde uit gemaksoverwegingen op safe (voor het dragen, niet voor het maken). Ik eindigde met een compleet petrolkleurige midi rok. Dit is echt een rok die ik niet meer uit wil trekken. Zo comfortabel, zo prettig. 

Misusu Doris rok v2 Midi | LR

En… dit keer maakte ik hem met yoke (ik ben nog steeds niet overtuigd van de vertaling). Wil je dat je billen er extra mooi in uitkomen?! Maak dan zeker de versie met yoke. (En ik ben momenteel echt niet zo trots op mijn billen, maar met deze rok aan vond ik ze zelfs zelf mooi ;-) ) Deze versie heb ik overigens wel flink ingekort...

Misusu Doris skirt midi back yoke | LR

Ook hier koos ik voor de tailleboord in de hoofdstof, voor een strakke, egale look. Een heerlijke body huggende tailleboord die ook nog eens perfect is voor babybuikjes, dankzij de gekruiste voorkant.

Voor de zakken koos ik voor de versie zonder boord. Bij mijn meisjesversie kreeg ik hier al een flinke hoeveelheid lagen op elkaar en dat wilde ik nu voorkomen. Mijn lockmachine vond het nog steeds niet zo leuk om al die lagen bij de tailleboord te moeten combineren. Eerst vastzetten met de naaimachine is dan ook echt een must.


Ook een bijpassende Doris voor Mila

Voor Mila maakte ik wel een Doris in de mooie petrol punta di Roma gecombineerd met mintgroene boordstof. Dit gaf een heerlijk sportief rokje met frisse kleuren en daardoor was een rokje voor héél even ook goed. (“Mama, dit lijkt wel een tennisrokje!”)

 Misusu Doris Girls rok | LR

Wil jij ook twinnen met Doris?

De Doris rok van Misusuis een veelzijdige rok die je in elke gewenste stijl kunt maken. Wil jij ook twinnen met de meisjesversie van de Doris? Tot en met zondag is het pdf-patroon van de Doris rok tegen de introductieprijs van €8,- te krijgen. Daarna kost het patroon weer €9,50. Dus sla snel je slag.


Veel naaiplezier!

Lisanne

 

*PDF-Patroon? Een PDF-patroon krijg je als download. Je print zelf a4’tjes uit en plakt de vellen aan elkaar. Óf je brengt het a0-bestand naar je drukker en krijgt zo een mooi vel. Het is wat werk, maar je kunt wel meteen beginnen. Ideaal voor de ongeduldigen onder ons.. Moi inclus. 


Misusu Doris rok | LR

Contact

Email: info@djuzz.nl
Close