• Door Lisanne
 • In Naaien en naaipatronen
 • 7 mei 2020

Sofilantjes Aureum: een racerbackpatroon van goud

De zomer komt er weer aan! Tijd voor blote schouders en blote benen. Sofilantjes brengt dit keer weer een tof naaipatroon voor dames uit: de Aureum. Aangevuld met de Aureum voor meisjes! Dit is zo ongeveer de meest veelzijdige racerback in mijn uitgebreide patrooncollectie. Ik vertel je er meer over.

 Sofilantjes Aureum lijntekening

Aureum top, tuniek, jurk en maxi, alle opties op een rij

De key feature van de Aureum is de racerback. Zo’n smalle achterkant waar alleen het middelste gedeelte van je rug bedekt is. Je ziet ze veel in sporttops, omdat het heerlijk veel bewegingsvrijheid geeft. Nu is de Aureum niet gewoon een racerbackpatroon, maar eentje met de volgende opties:

 • 4 lengtes: top, tuniek, jurk of maxi
 • 4 soorten racerbacks: dicht, druppel, cross-over of u
 • Optionele (dubbele) split in de maxi
 • instructies in Nederlands, Engels en Frans
 • maat 32 tot en met 54
 • a4, letter, a0 en projectorbestand

Op het oog lijkt het misschien of de Aureum niet zoveel opties heeft, maar schijn bedriegt! Je kunt echt alle kanten op, want doordat hij vier lengtes en vier rugopties heeft én een optie om geen, één of twee splits te maken, kom je toch op 24 opties in totaal. Althans, ik met mijn wiskunde A...

 Inmiddels is er ook een meisjesversie van de Aureum verkrijgbaar. Lees ook eens mijn blog over de Aureum meisjesvariant  en laat je inspireren.

Projectorbestand voor gebruik met beamer

Nieuwe feature is de uit de VS overgewaaide hype: een a0-bestand dat geschikt is voor ‘projectors’. Beamers dus. De nieuwste rage in pdf-naailand is het ophangen van een beamer aan het plafond, deze boven je kniptafel, bureau of snijmat hangen en goed kalibreren door middel van het controlevierkant in het bestand en dan rechtstreeks onder de projectie knippen. Hierdoor hoef je niet meer te printen, knippen en plakken. De a0-bestanden die hiervoor geschikt gemaakt zijn hebben alle patroondelen in dezelfde richting. Je hoeft dus niet je stofvouw steeds te veranderen van richting. Ideaal. En nu is er dus ook een Sofilantjespatroon met een projectorbestand!

Geadviseerde stoffen voor de Aureum

Voor de Aureum wordt het gebruik van soepele, maar toch stevige stof met 50-70% rek aanbevolen. Gebruik je heel een heel dunne stof, zoals modal, viscose tricot of een tricot van matige kwaliteit, dan kan het zijn dat je kledingstuk niet zo valt als bedoeld. Er kunnen rimpels ontstaan, of je creatie kan losser vallen. Het lijfje is niet gevoerd. Houd er dus ook rekening mee dat als je je rugpand van heel dunne stof maakt en er een maxi-jurk van een zwaardere stof aan zet, de stof best een beetje kan gaan trekken door het gewicht.

 

Rugopties te over in de Aureum

De key feature van de Aureum is zoals gezegd de racerback. Sofilantjes zou Sofilantjes niet zijn als je daar niet heerlijk in kon colorblocken. Of eigenlijk is de losse racerback al een colorblock van de totale creatie. De rug is immers niet één geheel.

De vier rugopties hebben ieder hun eigen identiteit en zo zit er altijd wel iets voor je bij. Sommige stoffen lenen zich meer voor een bepaalde optie, dus dan is het ook fijn hier keuzes te kunnen maken.

 • Optie A is de dichte rug. De klassieke racerback zegmaar. Geen gerommel met wegmoffelen van behabandjes bij deze optie.
 • Optie B is de druppelvormige cut-out. Ook wel een key-hole genoemd.
 • Optie C is de cross-over rug. Dit zijn twee losse rugdelen die je naar wens over elkaar kunt doen.
 • Optie D is de cut-out in U-vorm.

 

De lengtes van de Aureum

Naast de vier rugopties beschikt het patroon van de Aureum (en ik wil er eigenlijk automatisch jurk achter typen, maar dat kan niet) over vier lengtes: top, tuniek, jurk en maxi. Van deze vier opties maakte ik er al drie. de, de tuniek en de maxi. Ja, ik heb al vijf Aureums (Aurea eigenlijk) in de kast hangen. Laat het mooie weer maar blijven! :-)


 Het Aureum patroon beschikt over uitgebreide instructies voor verlengen, verkorten, verbreden en voor een Full Bust Adjustment.

Aureum top

Allereerst maakte ik de topversie. Ik heb ernstig gebrek aan witte basic topjes, dus ik koos voor een simpele witte tricot en greep in mijn restjesbak naar een mooie paars met witte paisley. Van de voorkant ziet de top er eenvoudig en basic uit, maar aan de achterkant is de toffe colorblock én de cut-out zichtbaar.

De pasvorm is niet strak en niet loose-fit. Noem het comfortabel. Zelf houd ik altijd wel van een beetje strak, maar dit ietwat lossere is ook wel fijn. De boordjes zijn biais en daar zitten ook specifieke patroondelen voor bij. Je hoeft dus niet na te denken over de lengte van boordjes etc. Je kunt voor de boorden de hoofdstof gebruiken, of je kunt kiezen voor kant en  klaar rekbare biais, of zelfs foldover elastic (FOE). Met een biesgeleider op een coverlock is het aanzetten van de biesjes helemaal een fluitje van een cent, maar ook zonder is het – met voldoende clips of spelden – prima te doen.

Ik maakte de cross-over top en de U (optie C en D). De U cut-out is wat mij betreft de moeilijkste rugoptie. Dit komt met name doordat je ruimte overlaat tussen het rugpand. De bies loopt boven de U namelijk wel door. Laat je hier te veel stof tussen, dan krijgt de U een rare vorm. Laat je er te weinig tussen, dan is de vorm van de u ook kwijt. Je kunt een zoommaatje of iets van de noodzakelijke lengte ertussen houden als hulpmiddel. Op de patroondelen van de halsbies zijn inmiddels markeringen aanwezig die aangeven waar de u moet beginnen en eindigen.

Sofilantjes Aureum top optie C

 

Zomerse Aureum maxi

Na de topversie mocht ik aan de slag met een maxi Aureum met wederom rugoptie D. De u-vormige cut-out. Voor ik mijn stof kon knippen moest ik eerst flink puzzelen om een full bust adjustment (FBA) te doen. Borstvoeding zorgt nog altijd voor ruim een cup groter. Erg leuk, maar een maxi-jurk in de lengte doorknippen en aanpassen is best even een puzzel. Zo vaak hoef ik namelijk geen FBA te doen. Met hulp van mijn lieve naaivriendinnetjes loste ik de puzzel op. (Mijn Aureums zijn van maat 32 met FBA naar maat 34 en maat 36 high hip en 34 hip. Voor de beeldvorming :-P )

Ik koos voor een door mij zo geliefd streepje en combineerde die met de mintgroene Paapii. Die mintgroen gebruikte ik ook voor de biesjes, om een beetje rust in het toch wel drukke streepje te brengen. De split of splits zijn optioneel. Ik koos voor het loopgemak én voor sexy, dus ik ging voor één split. De afwerking van de split is erg mooi. Van buiten zie je er niets van, aan de binnenkant zit een leuk belegje. Omdat ik al genoeg streepjes goed uitgelijnd had, had ik niet zoveel trek in nog twee keer streepjes uitlijnen. Ik koos voor een beetje speels en deed weer de biesjes met de mintgroene tricot.

Sofilantjes Aureum maxi optie D

Het resultaat is geweldig. Een heerlijk zittende zomerjurk, waar je zelfs nog mee zou kunnen fietsen. Een frambozen-vanille-pistachejurk zoals Mila zei.

 

Sportief Aureum tennisjurkje

In de testgroep vlogen de toffe ideeën voor de Aureum in het rond. Met kant, met leer, met mesh en ook met lycra of supplex. Ik houd ontzettend van racerback sporttops en tennisjurkjes, dus ik zag het al helemaal voor me: een Aureum tennisjurkje. Vorig jaar had ik een heel mooie supplex op de kop getikt, maar om nou tijdens mijn zwangerschap een tennisrokje te gaan maken (in andere maten dan ik normaal draag) leek mij niet zo’n goed idee. Ik bewaarde de stof en nu kwam hij mooi van pas. Ik combineerde hem met neonroze lycra.

Ik koos voor rugoptie C, de cross-over. Deze geeft voldoende stevigheid aan de bovenkant  en er past nog best mooi een sportbeha onder. Ik vind het het mooist als aan de bovenkant de andere kant bovenop ligt dan aan de onderkant, maar dat is een kwestie van smaak. Je kunt ook links bovenop doen of juist rechts.

Sofilantjes Aureum tuniek optie C

Voor mijn tennisjurkje nam ik de tunieklengte. De jurklengte is zeg op de knie, maar dat is voor tennis te lang. Voor het goede is deze versie nog een stukje te lang om echt een tuniek te zijn. Ondanks dat ik het patroon op meerdere plekken ingekort had, bleek de tuniek nog wat te lang. Maar met deze lengte kan een ballenbroekje wel zonder problemen eronder. Er moet wel nog een sportbeha onder worden gedragen, maar je kunt ook redelijk eenvoudig een ingebouwde top eronder maken.

 

Deze zomer lekker niet zwieren?

Wil jij deze zomer eens lekker niet zwieren in een zomerjurk, maar wil je wel gebruinde schouders? Dan is de Aureum zeker een patroon voor jou! Dit naaipatroon van Sofilantjes mag wat mij betreft niet ontbreken in de collectie. De Aureum van Sofilantjes is tot en met maandagochtend 8 uur in de uitverkoop voor €7,87 incl. BTW en zal daarna maandag €13,50 incl. BTW kosten, dus wees er snel bij. 

Edit: de sale van de damesversie is inmiddels voorbij, maar in verband met het uitbrengen van de meisjesversie van de Aureum én de daarbij behorende bundel van de dames- én meisjesversie van de Aureum zijn WEL in de sale! Je shopt de bundel van de beide Aurea tot en met maandag voor €19,02 incl. BTW in plaats van voor €24,12.

Veel naaiplezier!

Lisanne

 

*PDF-Patroon? Een PDF-patroon krijg je als download. Je print zelf a4’tjes uit en plakt de vellen aan elkaar. Óf je brengt het a0-bestand naar je drukker en krijgt zo een mooi vel. Het is wat werk, maar je kunt wel meteen beginnen. Ideaal voor de ongeduldigen onder ons.. Moi inclus. 

! De links in deze post zijn affiliate links. Koop je via mijn affiliate link een patroon, dan krijg ik daar een klein beetje commissie voor. Je betaalt hier niets extra's voor, maar op deze manier 'sponsor' je mijn uit de hand gelopen hobby een heel klein beetje. Bedankt!

Sofilantjes Aureum overview LR

Contact

Email: info@djuzz.nl
Close