• Door Lisanne
  • In Naaien en naaipatronen
  • 1 april 2018

Sofilantjes Foras jurk

Zwierjurken zijn hier altijd erg geliefd. Het liefst elke dag. Dus  de dametjes waren erg content toen ik een nieuwe zwierjurk mocht testen voor Sofilantjes: de Foras jurk. Het was meteen liefde. Bij ons allemaal! In dit blog neem ik je mee langs de mogelijkheden van dit superleuke patroon.

Loose fit jurk met dropped waist, rimpelrok óf cirkelrok

Voor Mila mocht ik meedoen aan de pre-test. In deze testronde kunnen nog wat glitches in het patroon zitten en vaak wordt er nog best wat veranderd. Soms ook totaal niet. Je hebt in ieder geval een uniek kledingstuk. Ik kreeg de cirkelrok toegewezen met driekwart mouwen. Net als voor de Vivax koos ik voor de stof van Minnie Mouse van Poppy Kettle Textiles. Best een risico om custom stof te gebruiken voor een pre-test, maar Mila was in de wolken en daar gaat het om.

De Foras jurk is loose fit, waardoor hij wat ruimer om de buik valt en daardoor ook prima geschikt is voor iets vollere meiden of peuters met nog een babybuikje. Je zou hem hierdoor ook prima kunnen maken van dikkere stof.

De halslijn is normaal, in tegenstelling tot de Regina, die een boothals heeft. Dit kan ertoe leiden dat als je voor de halsboord tricot met de te weinig rek gebruikt, de hals erg strak wordt. Houd hier rekening mee...

Dropped waist tegen de stofverslindende rok

De dropped waist is ook een erg mooi element van de Foras jurk. Hoe laag de taille valt verschilt per kind, maar dat is een kwestie van uitproberen. De verlaagde taille zorgt ervoor dat de cirkelrok een stuk minder lang is dan bij een A-lijnjurkje, waardoor je véél minder stof nodig hebt voor je favoriete zwierrok! Ideaal dus.

Colorblock zakken

Typerend voor de patronen van Sofilantjes zijn de grote matenrange (maat 80 t/m 164), de vele opties en colorblocks die mogelijk zijn. Je kunt dus ook bij dit patroon naar hartelust mix-en-matchen. Ik ben er weg van. Eye-catcher van de Foras zijn de taillerende colorblockdelen in het lijfje, die toelopen naar de zichtbare zakken. Met deze elementen kun je eindeloos combineren. En je kunt het patroon ook hacken door er geen zakken in te zetten.

Bij de Foras jurk kun je kiezen uit:

  • Een korte mouw, een driekwart mouw óf een lange mouw met lange boord
  • Een rimpelrok (Niet voor beginners!)
  • Een cirkelrok
  • Colorblockdelen in het lijfje en de zakken
Niet zoveel opties als bij de Vivax, die ik ook testte, maar zeker geen minder leuke opties!

De eerste Foras

Foras jurk Minnie Mouse | Lisanne Ranzijn

Little Miss Sunshine is er maar wat in haar nopjes mee. Mama vond hem een tikje kort en durfde hem niet meer om te zomen. Dit bleek een mening te zijn die bij meerdere testers gedeeld werd. Het uiteindelijke patroon is dan ook iets verlengd. Ik haalde een pakje elastisch biaisband in lekker contrasterend roze en werkte de rok hiermee af. Ik moet zeggen dat ik de jurk op deze lengte zelf wel erg mooi vind bij de kleinere dametjes. Wij zijn fan!

De tweede Foras 

De tweede Foras voor Mila werd de verlengde versie. Hiervoor koos ik de fuchsia polkadot. Eveneens afgewerkt met witte boorden. Dit gaf een heerlijk retro effect. Ook deze versie is goedgekeurd door mijn oudste divaatje.

Foras jurk Polka dot | Lisanne Ranzijn

De derde en vierde Foras

Voor Nova deed ik mee aan de full-test. Dit zijn dan de definitieve patroondelen en instructies. Voor Nova maakte ik een versie in turkooizen tricot van Paapii en de bijpassende Paapii streep. Én ik maakte een lekker felle jurk van twee couponnetjes van het Stoffenwinkeltje, hier in het dorp. Ik moest mij dit keer wagen aan de rimpelrok. Dat was wel even aanrommelen en uitvinden welke werkvolgorde nou eigenlijk het prettigst werkte. Je rimpelt namelijk eerst de rokdelen vóór je de zakken vastmaakt én de voor- en achterkant van de rok vastnaait. Ik adviseer deze versie dan ook zeker niet voor een beginner en als je hem wilt proberen, maak er dan eerst eentje in een ‘teststofje’. Zo loop je niet de kans je dure stof te verpesten.

Foras jurk rimpelrok | Lisanne Ranzijn

Maak jij ook een Foras?

Wil je ook oneindig veel creaties maken met dit veelzijdige patroon van Sofilantjes? Koop het PDF-patroon* van de Foras jurk bij Sofilantjes.

Veel naaiplezier!

Lisanne

*PDF-Patroon? Een PDF-patroon krijg je als download. Je print zelf a4’tjes uit en plakt de vellen aan elkaar. Óf je brengt het a0-bestand naar je drukker en krijgt zo een mooi vel. Het is wat werk, maar je kunt wel meteen beginnen. Ideaal voor de ongeduldigen onder ons.. Moi inclus. 

Contact

Email: info@djuzz.nl
Close