• Door Lisanne
  • In Naaien en naaipatronen
  • 6 februari 2020

Sofilantjes Permeo: stoer Criss Cross shirt en jurkje

Na veel testen en optimaliseren is het eerste nieuwe patroon in 2020 van Sofilantjes Eindelijk gereed. Een stoer (faux) criss cross shirt en jurkje met colorblockopties te over, zoals je van Sofilantjes gewend bent. Met de Permeo shirt en jurk kun je alle kanten op.

 Sofilantjes Permeo lijntekening

Permeo criss cross shirt en jurk: alle opties op een rij

De Permeo biedt zoveel opties dat je eerst eens goed moet kijken wat je nu eigenlijk wilt en wat met elkaar te combineren valt. Ga dus niet klakkeloos knippen, want dan kun je nog wel eens wat patroondelen te veel hebben óf op een verkeerde plek geknipt hebben. Gelukkig staat er in de instructies een superhandige kniphulp met afbeelding. Pak die er zeker even bij. Tip van Flip.

De Permeo heeft de volgende opties:

  • Shirtlengte of jurk
  • Diverse mouwlengtes: kort of lang
  • Echte overslag, faux overslag of faux dubbele overslag
  • Optionele zakken
  • Optionele koordjes bij de faux dubbele overslag
  • Optionele mouwstreep

 

Geadviseerde stoffen voor de Permeo

De Permeo is een shirt voor stevigere, rekbare stoffen met minimaal 40% rek. Bij voorkeur french terry of (summer) sweat. Ook de dikkere tricots warden erg mooi, maar gebruik geen slappe, dunne tricots of viscose stiffen. Ook boordstof wordt voor de Permeo niet gebruikt. Mocht je van de geadviseerde stoffen af willen wijken, dan kan het zijn dat je omhoog of omlaag moet in maat, of dat de pasvorm van je shirt of jurk niet zal zijn zoals beoogd.

 

Colorblockopties en mix-and-matchen

Zoals vrijwel altijd gaat het Permeo patroon van maat 80 tot en met maat 164. Je kunt er dus tot de verre tienerjaren mee doen. Het patroon is er in Nederlands, Engels en Frans en beschikt over een a4, a0 of het Amerikaanse letter-formaat.

Zoals je in de patroontekening kunt zien, zijn er veel verschillende mogelijkheden om te colorblocken. Het patroon beschikt over een soort ‘dolman’ mouw, waar de lange mouw is aangezet en de korte mouw aan het lijfje vast zit. Met de criss cross / overslag kun je ook speels colorblocken. Om nog maar niet te spreken van de toffe, stoere streep op de mouwen. Deze kun je zowel op de korte als op de lange mouw gebruiken.

 

Permeo met overslag: een stoere paardenjurk

Tijdens de pretest mocht ik voor Mila een overslagjurk maken met lange mouwen. De daadwerkelijke overslag dus, niet de ‘faux’ overslag. Deze versie heeft sowieso een tailleboord vanwege het vastzetten van de overslag. Ik nam verschillende stoffen voor de voorpanden en wisselde de mouwen om voor een funky effect. Weer eens wat anders haha. Deze jurk deed ik met zakken, maar daar kun je heel eenvoudig op het laatst over beslissen. De overslag gaat super over het hoofd. Dat vindt Mila altijd wel prettig. De jurk hoort op de knie te vallen, maar de lengte is natuurlijk naar wens langer of korter te maken. Mila vindt het een heerlijk jurkje en ze kan er fijn in spelen. De tailleboord zit iets onder de borstlijn en dus niet echt in de taille.

 Sofilantjes Permeo 1 LR

Permeo met ‘faux’ dubbele overslag

Voor de laatste versie van de Permeo zette ik de schaar in de custom Vampirina stof van FABricology. Mila wilde hier heel graag een jurk van en ze koos zelf de bijpassende kleuren. Dit soort printjes en cirkelrokken zijn niet zo’n goede combi aangezien de print dan op de zij of op de kop komt te staan, dus de Permeo leek mij een uitstekend moment voor een Vampirinajurk. Mila zei bij het kiezen van de accentkleuren nog: “Mam, eigenlijk kunnen we alle kleuren doen, want alles zit al in de stof.” Heerlijke opmerking en het betuigt weer van een super inzicht in wat bij elkaar kan en wat niet haha. Uiteindelijk bleven zwart met roze over en vonden we het roze van Lillestoff er toch het mooist uitspringen.

Sofilantjes Permeo 2 LR

De ‘faux’ dubbele overslag is zeker de meest ingewikkelde optie van de drie. Ik ga niet vaak de mist in, maar hierbij moest ik sommige stukken toch even twee keer lezen. Ook vergt het wat precisie en traagheid om te dubbele overslag netjes uitgelijnd én netjes aan elkaar te zetten. Je ziet dat het bij mij, ondanks het gebruik van stylefix toch een beetje is gaan schuiven. Het gebruik van de lockmachine wordt bij het aanzetten van de boordjes niet geadviseerd. Ik deed het wel en er zit wel een flinke laag stof op het kruispunt. Dus als je dat met french terry doet, dan wordt het waarschijnlijk niet zo fijn. Ook het doorstikken is even priegelen, maar het geeft wel een supermooi resultaat. Alsof er een bolerootje aan het jurkje vast zit. 

Sofilantjes Permeo 3 LR

Ook koos ik voor de optionele koordjes om een mooie strik op de rug te maken. Mila vindt zelf de koordjes op de rug wat vervelend, zo bleek achteraf. Ze houdt er niet zo van als er iets in haar rug duwt met zitten, maar ook deze koordjes zijn optioneel. De volgende keer laat ik ze voor haar weg. Heerlijk toch, dat je alles zelf kunt aanpassen. Ik houd ervan.

Sofilantjes Permeo back LR

Permeo of Nivalis?

Ben jij fan van de Nivalis? Dan moet je zeker de Permeo eens proberen. De Permeo is net zo’n basisjurkje als de Nivalis met een fijne pasvorm en hij mag wat mij betreft niet ontbreken in de collectie. Permeo van Sofilantjes is tot en met maandagochtend 8 uur in de uitverkoop voor €6,05 incl. BTW en zal daarna maandag €7,85 excl. BTW kosten, dus wees er snel bij. 

Veel naaiplezier!

Lisanne

 

*PDF-Patroon? Een PDF-patroon krijg je als download. Je print zelf a4’tjes uit en plakt de vellen aan elkaar. Óf je brengt het a0-bestand naar je drukker en krijgt zo een mooi vel. Het is wat werk, maar je kunt wel meteen beginnen. Ideaal voor de ongeduldigen onder ons.. Moi inclus. 

! De links in deze post zijn affiliate links. Koop je via mijn affiliate link een patroon, dan krijg ik daar een klein beetje commissie voor. Je betaalt hier niets extra's voor, maar op deze manier 'sponsor' je mijn uit de hand gelopen hobby een heel klein beetje. Bedankt!

Sofilantjes Permeo LR

Contact

Email: info@djuzz.nl
Close