• Door Lisanne
  • In Naaien en naaipatronen
  • 14 juni 2018

Sofilantjes Solis jurk: twinnen is winnen!

Twinnen is winnen. En wat is er nou beter dan kunnen twinnen met een zwierjurk?! *denkt heel diep na* Ik zou het niet weten? Dat kan dus nu mooi met het damespatroon van de Solis van Sofilantjes! In dit blog neem ik dit patroon eens voor je onder de loep.

Zwieren en zwaaien

De Solis heeft voor de meesten misschien geen introductie meer nodig. Dit patroon is in de meisjesversie een van de favoriete patronen hier in huis en ik denk dat dat bij velen het geval is. Mocht je het patroon nog niet kennen, dan kan ik je het in een paar woorden uitleggen:

Zwierjurk, Blote rug met het typerende rugbandje, mét zakken

Alle opties van de Solis voor dames

Net als bij de meisjes Solis is de Solis voor dames er in een grote matenrange (maat 34 t/m 54). De Solis is de jurk waar iedere meisjesvrouw blij van wordt, omdat het de vrouwelijke rondingen erg mooi accentueert. Heb je een maatje meer? Niet getreurd, want ook bij de dames in grotere maten kan deze jurk erg mooi en vrouwelijk staan!

Bij de Solis voor dames kun je kiezen uit de volgende opties:

  • Normale taille (zoals bij het meisjespatroon)
  • Empire taille (verhoogd, tot vlak onder de buste)
  • Volledige cirkelrok
  • Plooirok
  • Gerimpelde a-lijnrok voor de empire taille
  • Zakken (ideaal voor je telefoon, een portemonneetje of je sleutels)

Nieuwe feature: de empire taille

 Anders dan bij de meisjes Solis, is deze damesversie uitgerust met een hogere ‘empire’ taille. Deze taille zit vlak onder de borstlijn en valt dus boven je buik. Ideaal als je niet houdt van een strak lijfje om je buik, maar tóch een strakker, zwierjurkje aan wilt.

Of: ideaal als je een mooie, zwangere buik hebt!

De rimpels in de rok kun je enigszins verplaatsen. In het patroon zitten ze standaard alleen in het midden, wat erg mooi is voor bij een zwangere buik. Wil je voorkomen dat men vraagt ‘hoe ver je al bent’, dan kun je er ook voor kiezen de rimpels meer te verdelen, of naar de zijkanten te verplaatsen. Zelf heb ik de empire taille niet getest, maar op de pagina van het patroon vind je diverse voorbeelden.

In een uurtje van lap tot jurk

Als je al bekend bent met het patroon van de Solis, dan weet je dat dit een échte snelheidsduivel is! In een uurtje kun je klaar zijn vanaf het moment dat je je eerste patroondeel op de stof legt. Het bevestigen van de nekbandjes en het rugbandje is even een handigheidje én vooral even goed kijken naar de stofrichting en de vouwrichting, maar zodra je dat doorhebt kun je in no-time een fantastische jurk dragen! Het patroon is overzichtelijk. De instructies zijn helder én beginnervriendelijk. Dus zélfs als je nog nooit een jurk hebt genaaid is dit goed te doen.

De eerste échte Solis

Ik heb voor mijzelf al eens een aangepaste versie van de maat 164 van de Solis gemaakt. Om zo te testen of dit wat is. Dus ik was reuzebenieuwd naar de pasvorm van de échte dames Solis. Ik koos een fleurig couponnetje van het Stoffenwinkeltje in het dorp en ging aan de slag met mijn eigen versie met cirkelrok en normale taille. Ik koos ervoor de rok 10cm in te korten, omdat ik niet zo van knielange rokken houd. Daar word ik nóg kleiner van... :-P

Mijn jurk haalde ik uit slechts 1 meter stof!

Sofilantjes Solis jurk dames | LR

Mijn bezwaar bij de aangepaste meisjesversie was de lage uitsnede bij de zijkant van de borst. Eigenlijk was dus de armopening te laag. Je zag bij mij toch best veel beha en daar houd ik – afgezien van de bandjes – niet zo erg van. Bij de damesversie had ik hier duidelijk geen last van! Top dus! Dat kun je op de foto hierboven ook goed zien. 

Ook het decolleté was mooier. Een stuk minder preuts uitgesneden, maar niet té! Ook het lijfje zat mooier aangesloten. Minder wijd. Ik ben natuurlijk een stuk korter dan 1.64m, maar omdat ik wel een volwassen lijf heb, leek 152 mij te klein. Het is dat de damesversie er nu is en ik niet meer hoef te proberen, maar anders had ik nog een poging gedaan met 158.

Ter vergelijking zie je hieronder een van mijn versies met het meisjespatroon als basis.

Sofilantjes Solis jurk vergelijking grote maat meisjes | LR

Nu ga ik er niet eens aan beginnen, want een dameslijf is gewoon anders gebouwd dan dat van een meisje.

Mijn verjaardagsjurk

Bof ik even dat ik jarig ben op de dag dat de Solis uitkomt! Dus ik maakte voor mijzelf van mijn bewaarde Lillestoff stofje van Hazeltjes nog een mooie cirkelrok. Ik koos voor een contrasterend rugbandje in fuchsia. Maar mooi matchend bij de kleur van de bloemen. Deze rok liet ik twee centimeter langer, maar uiteindelijk zie je daar niet heel veel verschil in. Hij zit fantastisch en het is nu al mijn lievelingsjurk. Hier wil ik wel mijn 32e levensjaar in beginnen!

Sofilantjes Solis jurk dames Lillestoff | LR

Maak jij ook een Solis?

Wil je ook heerlijk zwieren en zwaaien en kunnen twinnen met dochters, nichtjes of wie dan ook met dit toppatroon van Sofilantjes? Koop dan het PDF-patroon* van de Solis bij Sofilantjes. Het patroon is tot en met zondag verkrijgbaar voor de introprijs van €6,77 en zal vanaf maandag €12,10 kosten, dus sla snel je slag.

Veel naaiplezier!

Lisanne

 

*PDF-Patroon? Een PDF-patroon krijg je als download. Je print zelf a4’tjes uit en plakt de vellen aan elkaar. Óf je brengt het a0-bestand naar je drukker en krijgt zo een mooi vel. Het is wat werk, maar je kunt wel meteen beginnen. Ideaal voor de ongeduldigen onder ons.. Moi inclus. 

Contact

Email: info@djuzz.nl
Close