• Door Lisanne
  • In Naaien en naaipatronen
  • 27 juli 2019

Sofilantjes Optimum: de supersnelle racerback jurk

Vlak na het afronden van de test van de Litore, kwam er al een nieuwe aankondiging voor nóg een zomerjurk van Sofilantjes. Eentje voor de meisjes dit keer. En wat voor een! De Optimum: een superstoere, toffe racerback jurk met colorblockopties te over.

 Sofilantjes Optimum line drawing

Optimum racerback jurk

Een racerback typeert zich door de blote schouderbladen en heeft een bijzonder sportief uiterlijk. Wellicht ben ik daardoor zo’n fan van dit soort modellen. Ik draag immers zelf tal van racerback topjes en jurkjes tijdens het sporten. Nooit last van afzakkende bandjes… De Optimum heeft een toffe overlay racerback. Het is dus niet één geheel met het voorpand, waardoor je hier heel tof mee kunt colorblocken. Of kunt werken met kant, of mesh of… Het lijfje is volledig gevoerd, dus je hoeft niet te rommelen met boordjes én hij zit goed stevig. Voor grotere dametjes lijkt mij dit toch een prettiger idee dan een dun laagje. Maar, tijd zal dat uitwijzen hier in huize de Landgraaf.

Hoewel het lijfje gevoerd is is het écht niet te warm. Mocht je liever een versie hacken met biaisband: dit is in de testgroep al succesvol uitgevoerd, maar m.i. minder mooi... 


Colorblockopties in de rokdelen

Zoals vrijwel altijd gaat het Optimum patroon van maat 80 tot en met maat 164. Je kunt er dus tot de verre tienerjaren. Het patroon is er in Nederlands, Engels en Frans en beschikt over een a4, a0 of het Amerikaanse letter-formaat.

In tegenstelling tot de Litore zitten bij de Optimum niet megaveel opties, maar in zijn eenvoud is hij toch veelzijdig. Je kunt de volledige cirkelrok namelijk uit zes of drie delen maken, waardoor je kunt spelen met colorblocks. Daarnaast kun je natuurlijk nog met de plaatsing van de naden spelen. Ook dit geeft steeds een ander effect. 

Een andere extra feature is de mogelijkheid om de schoudernaad in de kleinere maten (80 tot en met 98) te voorzien van drukkers. Dit is meestal eenvoudig te hacken, maar nu is het gewoon een kwestie van volgen van de instructies. Geen gestress meer voor kindjes die niet van aankleden houden.

De meeste jurken van Sofilantjes zijn onderling uitwisselbaar. Maar bij de Optimum kan alleen in de kleinere maten probleemloos de rok van andere jurken eronder geplaatst. Dat wil zeggen: zonder aanpassing. Wil je een andere rok eraan zetten? Check dan eerst de maattabel van beide jurken.

 

In een uurtje van lap tot jurk

De Optimum racerback is écht een racemonster: je racet het patroon zó in elkaar! Het patroon is overzichtelijk. De instructies zijn helder én de stappen zijn redelijk beginnervriendelijk. Dus zélfs als je nog nooit een jurk hebt genaaid is dit patroon best goed te doen.

 

Stipjes en streepjes

Nova was de gelukkige ontvanger van de gemaakte jurken tijdens deze test. En dat werden er in totaal drie. De eerste twee die ik maakte hadden stipjes en streepjes hihi. Bij mijn gestippelde jurk combineerde ik in de zesdelige rok de polkadot met effen wit, maar ik vond dit toch wel heel grote witte vlakken voor een klein meisje. (Wit schijnt snel vies te worden… ;-) ) Maar nu met de bijpassende cutfiles voor de snijplotters zie ik ineens nieuwe mogelijkheden.

sofilantjes Optimum 1 LR

Voor de tweede jurk wilde ik proberen een volledige streepjesrok te maken. Ik houd van streepjes en cirkelrokken, maar soms kunnen mijn ogen het niet aan dat de strepen aan de zijkanten gaan weglopen van de horizon. Soms vind ik het ook weer minder erg, maar iets in de perfectionist in mij wil het toch altijd netjes hebben. De zesdelige rok van de Optimum loont zich dus perfect voor rechte strepen. Het uitlijnen van de strepen was even een dingetje en doordat de stof ook niet helemaal recht bleek te lopen (daar was ik eerder al achter gekomen) is het niet overal helemaal goed gelukt, maar ik ben tevreden. Om alle strepen en het roze wat te breken koos ik een scrap petrol voor op de rug. Ik houd ervan.

 sofilantjes Optimum 2 LR

Laatste Optimum in custom Winnie de Pooh stof

Voor de laatste versie zette ik de schaar in mijn lang gekoesterde Winnie de Pooh stof van FABricology. Hij lag al bijna een jaar te wachten op een mooie bestemming en gezien het printje en de liefde voor cirkelrokken hier in huis niet echt samengaan, bleef de stof maar liggen. Met de rok van de Optimum kon ik daar mooi gebruik van maken. Ik colorblockte met de bijpassende custom ‘fake’ glitters in oranje/rood. En ik nam ook één van de rokdelen in deze kleur. Om de Pooh-igheid een beetje te breken. Aanvankelijk wilde ik de rok afwerken met dezelfde glitters in biais, maar dat werd me halverwege het spelden wel een tikje te heftig. Dus werd het toch een rolzoom. Net als bij de andere Optima ;-)

 sofilantjes Optimum 3 LR

Gaat de Optimum bij jou ook de strijd aan met de Solis?

Wil jij testen of de Optimum het bij jou thuis wellicht wint van de Solis van Sofilantjes? Koop dan het PDF-patroon* van de Optimum bij Sofilantjes. Het patroon is tot dinsdagochtend 8u verkrijgbaar voor de introprijs van €6,05 incl. BTW en zal daarna maandag €7,85 excl. BTW kosten, dus sla snel je slag. 


Veel naaiplezier!

Lisanne

 

*PDF-Patroon? Een PDF-patroon krijg je als download. Je print zelf a4’tjes uit en plakt de vellen aan elkaar. Óf je brengt het a0-bestand naar je drukker en krijgt zo een mooi vel. Het is wat werk, maar je kunt wel meteen beginnen. Ideaal voor de ongeduldigen onder ons.. Moi inclus. 

! De links in deze post zijn affiliate links. Koop je via mijn affiliate link een patroon, dan krijg ik daar een klein beetje commissie voor. Je betaalt hier niets extra's voor, maar op deze manier 'sponsor' je mijn uit de hand gelopen hobby een heel klein beetje. Bedankt!

sofilantjes Optimum LR

Contact

Email: info@djuzz.nl
Close