• Door Lisanne
 • In Naaien en naaipatronen
 • 24 juli 2018

Sofilantjes Vallis tuniek en jurk: twinnen is verslavend

In de Sofilantjes Sew and Show groep – de facebookgroep van Sofilantjes – ‘klaagde’ men steen en been na de release van de Solis voor dames. Want: de typische solisrug is véél te moeilijk voor een beha. Tja, volgens mij zijn er oplossingen zat, maar dat terzijde. En het gevoerde lijfje was ook ‘veel te heet’.... Het was in ieder geval een roep om een nieuw patroon: zonder voering én behavriendelijk. Sofilantjes kneedde voor zowel dames als meisjes het Vallis patroon. En ik beloof je dat je samen met de Solis genoeg hebt voor een hele zomer jurkjes :-) Wees gewaarschuwd: de Vallis is verslavend! Voor dames én voor meisjes.

Sofilantjes Vallis tuniek en jurk

Twinnen is winnen

Toen ik mij inschreef voor zowel de meisjestest als de damestest, besefte ik niet dat ik het hiermee wel heel. erg. druk. zou krijgen haha. Als trots en trouw lid van de vaste testgroep kon ik het niet laten om een kans om met een nieuw patroon te twinnen voorbij te laten gaan. Ik schreef er bij de Solis al over: ‘wat is er nou beter dan kunnen twinnen met een zwierjurk?!’. Ik houd er wel van. En ook al hebben de meisjes (en ik) niet precies dezelfde jurken gekregen, ik heb al heel wat leuke opmerkingen gehad op straat en in het dorp!

Trotse naamgever van de Vallis

Al bij de eerste sneakpeek, toen bleek dat het patroon nog geen naam had, had ik de naam ‘Vallis’ geopperd. Latijn voor ‘dal’ of ‘vallei’. Alle patronen van Sofilantjes krijgen Latijnse namen. En voor mij was de blote, diepe rug een duidelijke hint naar ‘Vallis’. Als tegenhanger van de Montis: het one-shoulderpatroon voor meisjes. (Ook een van onze favorieten! Oh, er zijn te veel leuke patronen om te maken... ) Toen het patroon tijdens de test nog altijd naamloos was en er in de testgroep de naam weer ter sprake kwam, heb ik mijn favoriet nog eens geopperd. En hoe cool is het als het patroon ook écht jouw naam krijgt?! Ik voel me in ieder geval erg vereerd. En trots dat ik ook op deze manier mijn kleine steentje kon bijdragen.

De Vallis in vogelvlucht

Eerst even de meisjesversie van de Vallis..

De Vallis voor meisjes komt zoals gewoonlijk in maat 80 tot en met 164. Er is één soort – ongevoerd - lijfje, geen mouwen. Enkel afgewerkt met boordjes. Wel zijn er drie rokopties bij de Vallis en uiteraard ook tunieklengte. Dus eigenlijk zes...

 • Driekwartcirkelrok
 • Driekwartzakdoekrok
 • Asymmetrische rok
 • Uiteraard zijn zakken optioneel

En... alles is uitwisselbaar met de Solis, Montis, Litore en Regina. Top dus! Zo vul je je collectie opties weer een beetje aan.

Dan de Vallis voor dames...

Net als bij de meisjes Vallis is de Vallis voor dames er in een grote matenrange (maat 34 t/m 54). De Vallis is een ideale aanvulling voor bij de Solis. Ook bij dit patroon worden de vrouwelijke rondingen erg mooi geaccentueerd. Heb je een maatje meer? Niet getreurd, want ook bij de dames in grotere maten kan deze jurk erg mooi en vrouwelijk staan!

Bij de Vallis voor dames kun je kiezen uit de volgende opties:

 • Tunieklengte of jurklengte
 • Normale taille (zoals bij het meisjespatroon)
 • Empire taille (verhoogd, tot vlak onder de buste)
 • Halvecirkelrok (dus veel minder zwier, meer volwassen en ook geen wind die hem het Marilyn Monroe-effect meegeeeft ;-) )
 • Zakdoekrok
 • Asymmetrische rok
 • Gerimpelde a-lijnrok voor de empire taille
 • Zakken (ideaal voor je telefoon, een portemonneetje of je sleutels)

Ook de Vallis voor dames is geheel uitwisselbaar met de Solis. Ik maak zelf liever een volledige cirkelrok, dus voor mij is dit een uitkomst!

Nieuwe feature: de asymmetrische rok

De asymmetrische rok is een heuse blikvanger. Het is namelijk geen ronde rok, maar ook geen zakdoekrok. Doordat je de rokdelen niet spiegelt, komen de ronding en de gehoekte kant precies tegenovergesteld te zitten. Een beetje gek, maar wel heerlijk speels en weer eens wat anders. Ik mocht deze versie voor Nova maken... Dus verderop lees je er meer over.

Sofilantjes Vallis asymmetrische rok | LR

In een uurtje van lap tot jurk

Net als de Solis is de Vallis een échte snelheidsduivel! En misschien ben je er nog wel minder tijd aan kwijt. In een uurtje kun je klaar zijn vanaf het moment dat je je eerste patroondeel op de stof legt. Het patroon is overzichtelijk. De instructies zijn helder én beginnervriendelijk. Dus zélfs als je nog nooit een jurk hebt genaaid is dit écht goed te doen.

De eerste Vallis set voor de meisjes 

Ik begon aan mijn multi-test met de versie voor de meisjes. (Dat bleek maar goed ook, want aan de damesversie werd al gelijk best wat gesleuteld en ik raakte het overzicht een tikje kwijt). Ik verknipte mijn zelfgedrukte spikkelprint (bedenk zelf of je het dalmaat, harlekijn of koe vindt..) en combineerde met zwart. De meisjes hebben nauwelijks zwart, maar ik vond het een erg chique combinatie.

Sofilantjes Vallis tuniek en jurk | LR

Voor Mila mocht ik de ‘standaard’ driekwartcirkelrok maken en voor Nova de asymmetrische rok. De ‘gewone’ rok wordt ook hier met een ‘gewone’ zoom afgewerkt, waardoor de rok een tikje korter valt dan de Solis, die met rolzoom wordt afgewerkt. De asymmetrische rok omzomen vergt wat precisie.  

Mijn eerste eigen Vallis

Voor mijzelf kreeg ik de testopdracht om een tuniek te maken met de halvecirkelrok. Tuniek... Dat draag ik echt nóóit. Dus geen idee hoe lang het precies moet vallen bij mij, maar ik heb mijn best gedaan. De mussen vielen van het dak, dus droeg ik er voor de foto’s een jegging onder. Maar die kan er nog net aan onderuit haha. Je ziet precies geen billen, dus perfect voor op vakantie of voor op het strand.

Sofilantjes Vallis tuniek| LR

De ongevoerde top is heerlijk en niet te warm. Het geeft het een net iets meer casual gevoel dan de Solis. Maar dat is mijn bescheiden mening. Van mij persoonlijk had de rug nog wel wat dieper gemogen, maar eerlijk is eerlijk: bij deze rug en met deze bandjes hoef je je in ieder geval niet druk te maken dat je beha er ergens bovenuit komt. Alles blijft er perfect onder. Die lagere rug... die ga ik wel hacken haha.


De tweede set voor de meisjes

Aangezien de meisjesversie van de Vallis nog behoorlijk werd aangepast na de eerste versie, maakte ik precies dezelfde modellen voor de meisjes. Ik koos voor turkoois met wit in wederom zelfgeprinte doodle hartjes. Nova is kansloos als het op vrijwel wit aankomt, dus Mila mocht deze zomerse versie. En met haar ietwat gebruinde lijfje staat dat echt super. Dit is echt mijn favoriet op het moment.

Sofilantjes Vallis tuniek en jurk | LR

Nova's versie maakte ik wederom contrasterend. In zachte turkoois van Lillestoff. Of was het nou Fabrilogy? Ik weet het niet meer. Perfect voor haar. Niet te veel wit haha.

Mijn Vallis om mee te twinnen

Ik maakte voor mijzelf nog een jurkversie van de Vallis. Met als top mijn lang gekoesterde Znok stofje. Deze had ik al eens gebruikt voor de Danica jurk voor Mila, maar ik wilde hem stiekem voor mijzelf bewaren. Dus dit was mijn kans. De rok maakte ik van dezelfde turkoois als deze Danica jurk én als de jurk van Nova. Ik vind hem echt fantastisch geworden. En nu kan ik ook nog twinnen met beide meisjes. Super. Haha 

Sofilantjes Vallis jurk dames | LR

Maak jij ook een Vallis?

Wil je ook een fijne, beha-proof zomerjurk en kunnen zwieren en zwaaien en twinnen met dochters, nichtjes of wie dan ook met dit toppatroon van Sofilantjes? Koop dan het PDF-patroon* van de Vallis voor dames bij Sofilantjes. Het patroon is tot en met donderdag verkrijgbaar voor de introprijs van €6,77 en zal vanaf vrijdag €12,10 kosten, dus sla snel je slag.

De meisjesversie van de Vallis kost tot en met donderdag €6,05 en zal vanaf vrijdag €9,50 kosten. Er is voorlopig geen bundel beschikbaar en deze zal ook nooit de saleprijs van beide patronen overtreffen, dus wil je ze allebei? Twijfel dan niet en koop ze allebei.

Veel naaiplezier!

Lisanne

 

*PDF-Patroon? Een PDF-patroon krijg je als download. Je print zelf a4’tjes uit en plakt de vellen aan elkaar. Óf je brengt het a0-bestand naar je drukker en krijgt zo een mooi vel. Het is wat werk, maar je kunt wel meteen beginnen. Ideaal voor de ongeduldigen onder ons.. Moi inclus. 

! De links in deze post zijn affiliate links. Koop je via mijn affiliate link een patroon, dan krijg ik daar een klein beetje commissie voor. Je betaalt hier niets extra's voor, maar op deze manier 'sponsor' je mijn uit de hand gelopen hobby een heel klein beetje. Bedankt!

Sofilantjes Vallis tuniek en jurk | LR

Contact

Email: info@djuzz.nl
Close